top of page
Nature Wedding Photography

Tradiții de nuntă în Bucovina.

image_edited.jpg
image_edited.jpg

Căsătoria este unul dintre cele mai importante evenimente din viața omului, fiind însoțită de obiceiuri care îi sporesc caracterul festiv. În satele din Bucovina, la nuntă participă întreaga comunitate, astfel că formarea noii familii devine o sărbătoare colectivă. Înainte de toate, băiatul trebuie să o pețească pe fată; împreună cu părinții, merge la casa tinerei pentru a o cere în căsătorie. Dacă familia fetei este de acord, în aceeași zi se stabilesc zestrea, data nunții, cavalerii (vătafeii) și domnișoarele de onoare (drustele).

 

Vestea nunții este anunțată cu trei săptămâni înainte de către preot, în biserică; astfel, pot fi făcute publice din timp eventualele motive care ar împiedica unirea celor doi. În ziua care precede evenimentul, cavalerii și domnișoarele de onoare merg prin sat și cheamă oamenii la nuntă. Mirii se pregătesc pentru cununie în casa părintească, fiind ajutați de nași și de prietenii apropiați. Însoțit de alai, băiatul merge la casa fetei și trebuie să o găsească; drustele îi pun bețe în roate și îi trimit în întâmpinare alte femei costumate în mirese. După acest moment, are loc iertăciunea: tinerii se așază cu fața spre răsărit și le cer iertare părinților pentru greșeli, solicitându-le binecuvântarea pentru o viață armonioasă.

 

La biserică, nuntașii primesc bomboane ca semn al belșugului, iar după cununie toată lumea dansează într-o horă mare. Apoi se îndreaptă spre petrecere, unde soacra mare îi așteaptă și îi stropește cu agheasmă. Sărbătoarea începe cu un dans lung, numit țărănească, în care se prind toți invitații și continuă cu alte jocuri tradiționale, foarte energice și vesele.

bottom of page